Kwadraciki z karczochów i sera asiago

Kwadraciki z karczochów i sera asiago
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 szklanki marynowanych karczochów
  • odsączonych
  • 1 szklanka mrożonego siekanego szpinaku
  • rozmrożonego i odciśniętego
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • zmiażdżony
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (opcjonalnie)
  • 4 duże jajka
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • 250 g tartego sera asiago (albo innego średnio twardego owczego sera)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi wystawały ponad krawędź formy. Zmiel pulsacyjnie w malakserze karczochy, szpinak, cebulę, czosnek i oregano, aż będą drobno posiekane, ale nie zrobi się z nich gładka masa. Dodaj jajka, wymieszaj, a następnie dodaj bułkę tartą i tarty ser. Wymieszaj na jednolitą masę, przełóż do przygotowanej foremki i piecz 20-25 min, aż masa stężeje. Odstaw do wystygnięcia i pokrój na kwadraciki. Przechowuj w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA