Kwadraciki z karczochów i sera asiago
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 szklanki marynowanych karczochów
- odsączonych
- 1 szklanka mrożonego siekanego szpinaku
- rozmrożonego i odciśniętego
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- zmiażdżony
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano (opcjonalnie)
- 4 duże jajka
- ¼ szklanki bułki tartej
- 250 g tartego sera asiago (albo innego średnio twardego owczego sera)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi wystawały ponad krawędź formy. Zmiel pulsacyjnie w malakserze karczochy, szpinak, cebulę, czosnek i oregano, aż będą drobno posiekane, ale nie zrobi się z nich gładka masa. Dodaj jajka, wymieszaj, a następnie dodaj bułkę tartą i tarty ser. Wymieszaj na jednolitą masę, przełóż do przygotowanej foremki i piecz 20-25 min, aż masa stężeje. Odstaw do wystygnięcia i pokrój na kwadraciki. Przechowuj w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W