Kurczak podwójnie faszerowany
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Ekonomia gastronomii (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 150 g masła
- 750 ml świeżego bulionu drobiowego
- 6 plastrów suszonej szynki (parmeńskiej albo Serrano)
- 4 w całości
- 2 drobno posiekane
- 220 g czerstwej bagietki
- pokrojonej w kostkę o boku 1 cm
- 75 g pancetty
- pokrojonej na skwarki
- 60 g natki pietruszki o płaskich liściach
- umytej i drobno posiekanej
- 2 średnie szalotki
- obrane i drobno posiekane
- skórka otarta z 1 cytryny
- cały kurczak (2,2 kg)
- 10 świeżych liści szałwii
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 kg ziemniaków
- obranych i przekrojonych na połówki
- 1 biała cebula
- obrana i drobno posiekana
- ziarno z 3 kolb kukurydzy
- garstka listków świeżego tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Stop w rondlu masło, dolej 250 ml bulionu i starannie wymieszaj. W dużej misie zmieszaj posiekane plasterki szynki, pokrojoną bagietkę, pancettę, 30 g natki, szalotki i skórkę z cytryny. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zmieszaj farsz ze stopionym masłem z bulionem i odstaw na 15-20 min, żeby bułka nasiąkła. Wilgotnymi palcami delikatnie oderwij skórę od piersi kurczaka aż po skrzydełka. Sklej odrobiną wody po 2 plasterki szynki i wsuń po obu stronach pod skórę na piersi kurczaka. W ślad za szynką wsuń po kilka liści szałwii z każdej strony. Wyciśnij z farszu nadmiar płynu i nafaszeruj jamę brzuszną kurczaka. Ułóż kurczę na blasze do pieczenia stroną piersiową do dołu. Ponakłuwaj skórę kurczaka drewnianą szpadką do szaszłyków i natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz przez godzinę – półtorej. Następnie odwróć go piersią do góry i dopiecz przez 20 - 30 min, aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a sok wypływający z mięsa po nacięciu w miejscu połączenia tułowia z udkiem będzie przezroczysty. Przełóż kurczaka na ciepły półmisek, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 min na bok (zachowaj sos zgromadzony w brytfance). Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 min), odcedź, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj z garstką posiekanej natki. Trzymaj je w cieple. Dolej do brytfanki pozostałe 500 ml bulionu drobiowego i podgrzej na średnim płomieniu, aż płyn zawrze. Gotuj jeszcze 4-5 min, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Rozgrzej pozostałe 50 g masła w rondlu, dodaj cebulę i ziarna kukurydzy okrojone z kolb, wymieszaj je ze stopionym masłem, przykryj pokrywką i podgrzej przez 5 min, aż zmiękną. Dodaj tymianek, sól i pieprz do smaku i rozgnieć kukurydzę praską do ziemniaków albo widelcem na kremową masę. Podziel kurczaka między 4 talerze, dodaj porcję ziemniaków i kukurydzy, i polej sosem z brytfanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W