Kurczak pipian Rosalii Senior
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:1 kurczak (ok. 1 kg), podzielony na części
oliwa do smażenia
1 główka czosnku, podzielona na pół
1 cebula, podzielona na cztery
sól i pieprz
sos:
½ filiżanki uprażonych pestek dyni
½ filiżanki uprażonych ziaren sezamu
6 ząbków czosnku, obranych i opieczonych
4 chili guajillo, opieczone
1 chili ancho, opieczona
2 goździki
1 laska cynamonu
½ filiżanki bulionu drobiowego lub wody
tortilla kukurydziana
świeża kolendra
Przygotowanie:
Kurczak: w dużym garnku na średnim ogniu obsmażamy kurczaka na oliwie. Dodajemy czosnek, cebulę, sól, pieprz i tyle wody, żeby pokryła kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około godziny, aż mięso zacznie odpadać od kości. Przecedzamy i odstawiamy kurczaka. Sos: w moździerzu lub blenderze ucieramy na gładką pastę pestki dyni, ziarna sezamu, czosnek, chili guajillo, chili ancho, goździki, cebulę, cynamon, sól i pieprz. Odstawiamy. Przekładamy pastę na dużą patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy kurczaka i gotujemy, podlewając mięso sosem. W razie potrzeby dolewamy bulionu, żeby rozrzedzić sos. Dekorujemy kolendrą i podajemy z ciepłą tortillą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W