Kurczak Kung Pao
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania:
1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka bez nasion, pokrojona w kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
3 dymki, cienko pokrojone
1 miarka (ok. 100 g) kiełków fasoli mung
2 piersi kurczaka bez kości, pokrojone na 2,5 cm kawałki
3 łyżki skrobi kukurydzianej
Składniki sosu:
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka brązowego cukru
250 ml bulionu drobiowego
4 łyżki octu z wina ryżowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Do smażenia:
olej arachidowy
1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego albo płatków chilli
6 pokrojonych ząbków czosnku
5 cm kawałek imbiru, posiekany
Przygotowanie:
Przygotuj warzywa i ułóż na półmisku w kolejności dodawania do woka. Kawałki kurczaka obtocz w skrobi. Wstaw do lodówki. Wlej do słoika wszystkie składniki sosu, dokładnie zakręć i potrząsaj, aż powstanie gładki sos. Wok albo dużą patelnię rozgrzej na silnym ogniu. Wlej nieco oleju i gdy zacznie dymić, dorzuć pieprz syczuański. Smaż przez chwilę, dodaj imbir i czosnek. Smaż, mieszając przez 1 minutę. Dorzuć kurczaka. Smaż, mieszając, aż będzie złocistobrązowy. Dorzuć papryki i seler. Smaż, mieszając przez 2-3 minuty, dolej sos. Smaż, mieszając, aż zgęstnieje. Dorzuć kiełki i dymkę, wymieszaj.
Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W