Kurczak duszony w sosie paprykowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 kg udek kurczaka bez kości i skóry
- 1 szklanka pokrojonej w grubą kostkę cebuli
- ¾ szklanki pokrojonego w grubą kostkę selera
- 2 szklanki pozbawionej nasion i pokrojonej czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu drobiowego albo wody
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- gruba sól i mielony czarny pieprz
- 2 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie. Obtocz udka kurczaka w skrobi kukurydzianej, strząsając nadmiar. Obsmaż mięso w garnku (w dwóch porcjach) z obu stron, aż zbrązowieje. Wyjmij udka i odłóż na bok. Zmniejsz temperaturę i podsmaż cebulę i seler przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj paprykę i czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Zalej warzywa bulionem lub wodą, dodaj tymianek oraz liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Włóż udka kurczaka do garnka, przykryj i duś na małym ogniu 45 minut do 1 godziny, aż mięso i papryka będą miękkie. Wyjmij udka i liście laurowe, a resztę zmiksuj na gładki sos (najlepiej ręcznym blenderem) i przetrzyj przez sitko. Włóż udka z powrotem do garnka, zalej sosem i porządnie podgrzej mieszając, żeby się nie przypalił. Dopraw do smaku i wmieszaj zimne masło, żeby sos był gęsty i lśniący.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W