Kurczak duszony w sosie paprykowym

Kurczak duszony w sosie paprykowym
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie. Obtocz udka kurczaka w skrobi kukurydzianej, strząsając nadmiar. Obsmaż mięso w garnku (w dwóch porcjach) z obu stron, aż zbrązowieje. Wyjmij udka i odłóż na bok. Zmniejsz temperaturę i podsmaż cebulę i seler przez 5 minut, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj paprykę i czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Zalej warzywa bulionem lub wodą, dodaj tymianek oraz liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Włóż udka kurczaka do garnka, przykryj i duś na małym ogniu 45 minut do 1 godziny, aż mięso i papryka będą miękkie. Wyjmij udka i liście laurowe, a resztę zmiksuj na gładki sos (najlepiej ręcznym blenderem) i przetrzyj przez sitko. Włóż udka z powrotem do garnka, zalej sosem i porządnie podgrzej mieszając, żeby się nie przypalił. Dopraw do smaku i wmieszaj zimne masło, żeby sos był gęsty i lśniący.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA