Kurczak chilli

Kurczak chilli
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przygotowanie:


Marynata
duży kawałek świeżego imbiru, obrany i grubo posiekany
2-3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
2-4 zielone papryczki chilli, przecięte wzdłuż na pół i wypestkowane
sól do smaku
1 łyżeczka garam masala
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju roślinnego

Kurczak
800 g kawałków kurczaka bez skóry, ponakłuwanych widelcem
3 łyżki oleju roślinnego
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki mielonego kminu
4 kromki białego chleba, rozdrobnione w blenderze na okruchy
1-2 duże jajka, rozkłócone
1 cytryna, do podania

Przygotowanie
Zmiksować wszystkie składniki marynaty na gładką pastę. Obtoczyć kawałki kurczaka w marynacie. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjąć odpowiednio wcześnie, aby mięso osiągnęło przed pieczeniem temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do 225 °C. Wlać olej do brytfanny, na tyle dużej, aby wszystkie kawałki kurczaka zmieściły się w jednej warstwie. Wstawić na górny poziom piekarnika, aby podgrzać olej. Wymieszać sól i pieprz z okruchami chleba. Wyjąć kurczaka z marynaty, strząsnąć jej nadmiar i starannie obtoczyć każdy kawałek w okruchach. Zanurzać kawałki kurczaka w jajku i ponownie obtaczać w okruchach. Ułożyć w brytfannie i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 °C, odwrócić kurczaka i piec jeszcze 15-25 minut (zależnie od wielkości kawałków). Podawać z cząstkami cytryny.


Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA