Krewetkowe gumbo
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.85)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- ¾ szklanki mąki
- 2 cebule
- obrane i posiekane
- 2 zielone papryki z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- posiekane
- 2 łodygi selera naciowego
- posiekane
- 1,5 litra bulionu z kurczaka
- 4 włoskie kiełbaski
- pokrojone na kawałki
- 450 g krewetek
- obranych i pozbawionych żyły
- 1 puszka (840g) pomidorów w całości
- 240 g świeżej lub mrożonej okry
- 2 łyżki luizjańskiej mieszanki przypraw (patrz przepis na „brudny” ryż)
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać olej do dużego garnka na zupę o grubym dnie. Kiedy zacznie dymić, stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie zasmażka. Kiedy będzie złoto-brązowa, dodać cebulę, paprykę i selera naciowego. Smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodać bulion i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać kiełbaski, krewetki, pomidory, okrę i mieszankę przypraw. Spróbować, doprawić solą i pieprzem. Można też dodać więcej przyprawy luizjańskiej. Gotować na wolnym ogniu, aż kiełbaski i krewetki będą ugotowane.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W