Kremowa zupa pieczarkowa
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.82)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 55 g masła
- 900 g pieczarek
- umytych i pokrojonych na plasterki
- 3 obrane i posiekane cebule
- ½ butelki Shiraz lub innego mocnego czerwonego wina
- 4 szklanki treściwego wywaru z kurczaka
- 1 szklanka gęstej śmietanki (35%)
- 1 łyżka (lub więcej) świeżego posiekanego tymianku
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ szklanki wody
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na średnio dużym ogniu rozgrzać duży garnek. Włożyć masło, grzyby i cebulę. Podsmażać, aż grzyby będą lekko brązowe. Na początku grzyby uwolnią dużo wody, która potem wyparuje, wtedy się zrumienią. Doprawić solą i pieprzem. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia, odparować połowę wina. Wlać wywar z kurczaka i śmietankę, dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać tymianek, gotować jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie rozpuścić skrobię kukurydzianą w ¼ szklanki wody, wlać powoli do garnka z zupą cały czas mieszając, aż ponownie zacznie wrzeć i trochę zgęstnieje. Aby otrzymać gęściejszą zupę, można dodać więcej skrobi. Spróbować i doprawić solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W