Krem custard z tymiankiem

Krem custard z tymiankiem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Utrzyj w misce żółtka z cukrem za pomocą miksera. Posiekaj drobno świeży tymianek, włóż do rondla z mlekiem oraz śmietaną i zagotuj. Gdy tylko mieszanina się zagotuje, zdejmij rondel z ognia. Wlej trochę mleka ze śmietaną do utartych żółtek i dobrze wymieszaj, a następnie przelej do rondla z pozostałym mlekiem i śmietaną. Postaw na ogniu i podgrzewaj mieszając, aż custard zgęstnieje, nie doprowadzając do wrzenia. Mieszaj stale gęsty krem drewnianą łyżką, aż zacznie do niej przylegać. Wtedy zdejmij rondel z ognia i przecedź przez sitko do miski, żeby usunąć drobiny tymianku i ewentualne grudki. Odstaw custard, żeby ostygł i mieszaj od czasu do czasu. Podawaj sos na zimno lub na gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA