Krab z chili, tamaryndowcem i mango
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
-
1 kg kraba błotnistego
- 60 ml (¼ szklanki) oleju roślinnego
- limonka pokrojona w łódki, drobno posiekana dymka i kolendra do dekoracji
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sambal z tamaryndowca i mango
- 8 szalotek, grubo posiekanych
- 5 długich czerwonych papryczek chili, grubo posiekanych
- 2 papryczki chilli, grubo posiekane
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 20 g pasty krewetkowej
- 90 g (¼ szklanki) pasty z tamaryndowca
- 500 ml (2 szklanki) wrzącej wody
- 20 g cukru palmowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 duże mango, pokrojone w kostkę
- 1 pomidor, bez nasion, pokrojony w kostkę
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W 17. wieku kupcy z Makasaru posadzili na północno-zachodnim wybrzeżu Australii drzewa tamaryndowca i mango, które miały służyć jako znaki nawigacyjne dla żeglarzy. Te importowane owoce miały ogromny wpływ na kuchnię australijską, a w połączeniu z krabem błotnistym, ulubionym składnikiem wśród lokalnej społeczności, opowiadają historię naszego kraju.
Aby przygotować kraba w humanitarny sposób, włóż go do zamrażalnika lub zanurz w wodzie z lodem na 1 godzinę.
Usuń górną część pancerza, wyciągnij skrzela i wyrzuć. Umyj kraba pod bieżącą wodą i odsącz. Przekrój kraba tasakiem na pół.
Podziel każdą połówkę na dwie części, zostawiając w każdej porcji po dwa odnóża. Drugą stroną tasaka zmiażdż lekko szczypce, dzięki czemu łatwiej będzie wydostać z nich mięso.
Aby zrobić sambal, zmiksuj szalotki, chili, czosnek i pastę z krewetek w malakserze. Rozgrzej olej roślinny w woku na średnim ogniu. Gotuj sambal przez 5-10 minut i mieszaj, aż masa zrobi się aromatyczna.
W tym czasie namocz pastę z tamaryndowca we wrzątku przez 5 minut. Następnie przeciśnij ją przez sitko o drobnych oczkach przy pomocy tylnej części łyżki. Wyrzuć pestki.
Dodaj wodę z tamaryndowca do cukru palmowego i wymieszaj, a następnie zagotuj. Dodaj kawałki kraba, sos rybny i ponownie wymieszaj. Zmniejsz ogień na średni. Przykryj i gotuj przez 15 minut, potrząsając wokiem od czasu do czasu, aż krab się zagotuje, a pancerzyk zrobi się jasnoczerwony. Dodaj mango, pomidory, potrząśnij wokiem, a zaraz potem zdejmij naczynie z ognia.
Przełóż kraba na półmisek. Polej go sokiem z limonki i udekoruj dymką i kolendrą.
Uwaga
Pastę z tamaryndowca można kupić w azjatyckich sklepach spożywczych.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź