Kotlety z kurczaka po mediolańsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1½ kg filetów z kurczaka
- bez kości
- 4 duże jaja
- ubite
- bochenek wczorajszego chleba
- bez skórki
- rozdrobniony w robocie kuchennym (ok 1½ szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 cytryny
- pokrojone na cząstki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety przekroić na płaty, nie docinając do końca, rozłożyć „jak książkę”. Włożyć do dużej płaskiej brytfanki, zalać ubitymi jajami. Przykryć. Odstawić do lodówki co najmniej na godzinę (do 12 godzin). Od czasu do czasu przemieszać. Rozdrobniony chleb wysypać na duży płaski talerz, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Płaty kurczaka pojedynczo panierować w chlebie i odkładać. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, rozpuścić 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy pilnując, żeby masło się nie przypaliło. Smażyć kotlety porcjami. Położyć opanierowane mięso na patelni, niezbyt ciasno, smażyć na złoty kolor 3-5 minut. Usmażone przełożyć na blaszkę i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby nie ostygły w czasie smażenia kolejnej porcji. Podawać kotlety z cząstkami cytryny. Można posypać solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W