Kleftiko z jagnięciny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka, Kuchnia cypryjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1,5 kg udźca lub łopatki jagnięcej z kością
- 2 cytryny
- 1 łyżka oregano
- 2 liście laurowe
- 4 duże ziemniaki
- 6-8 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Mięso pokroić na kawałki wielkości pięści. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Cytryny umyć i pokroić w grube ćwierćplasterki. Wymieszać w misce mięso, ziemniaki, cytryny, oregano, liście laurowe i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Przygotować po 4 kwadratowe kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej. Na każdym kawałku folii położyć papier, nałożyć ¼ wymieszanych składników i zebrać razem rogi folii, by powstał mieszek. Umieścić pakiety na blasze. Danie można też przygotować w foremce do zapiekania. Przygotować kawałek papieru do pieczenia, o długości 1 m. Wyłożyć foremkę papierem tak, by połowa przykryła dno, a druga połowa zwisała na zewnątrz. Włożyć do foremki wymieszane składniki, szczelnie przykryć drugą połową papieru, z wierzchu przykryć jeszcze folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W