Kiełbaski wołowo-wieprzowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
Składniki:
- 1 kg mielonej wieprzowiny
- 1 kg mielonej chudej wołowiny
- boczek
- ¼ filiżanki natki pietruszki
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- prażony kmin rzymski
- prażona kolendra
- naturalna osłonka
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso, wsypujemy sól (powinna stanowić 1,2% kiełbasy) i pieprz. Dodajemy świeżą natkę pietruszki, chili w proszku, nasiona kopru włoskiego, prażony kmin i kolendrę. Można dodać inne składniki, na przykład oliwki, papryczki chili, lub szałwię. Mieszamy.
Na końcu naturalnej osłonki (jelita) wiążemy supełek. Umieszczamy w niej mięsną mieszankę. Gdy już cały farsz znajdzie się w osłonce, odcinamy jej koniec i wiążemy supełek z drugiej strony. Następnie ostrym końcem noża nakłuwamy kiełbaskę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Do rondla wlewamy odrobinę wody. Wkładamy kiełbasę. Odwracamy ją, gdy woda zacznie wrzeć. W ten sposób kiełbasa będzie ugotowana w środku i przysmażona z zewnątrz. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami.
Na końcu naturalnej osłonki (jelita) wiążemy supełek. Umieszczamy w niej mięsną mieszankę. Gdy już cały farsz znajdzie się w osłonce, odcinamy jej koniec i wiążemy supełek z drugiej strony. Następnie ostrym końcem noża nakłuwamy kiełbaskę, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Do rondla wlewamy odrobinę wody. Wkładamy kiełbasę. Odwracamy ją, gdy woda zacznie wrzeć. W ten sposób kiełbasa będzie ugotowana w środku i przysmażona z zewnątrz. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W