Kiełbaska hog's pudding z jajkiem i pomidorową salsą

Kiełbaska hog's pudding z jajkiem i pomidorową salsą
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Na salsę pomidorową:
3 dojrzałe pomidory, z usuniętymi nasionami
1 opieczona czerwona papryka, obrana ze skórki i pokrojona
2 chili, z usuniętymi nasionami, posiekane
½ łyżeczki mielonej papryki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka octu z sherry

Do kiełbaski hog\'s pudding:
1 ciabatta pokrojona w kromki
4 łyżki oliwy extra vergine
1 kiełbaska hog\'s pudding lub white pudding, pokrojona w grube talarki
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
4 jajka
50 g rukoli

Salsa:
W naczyniu połącz: pomidory, paprykę, chili, mieloną paprykę, czosnek, skórkę otartą z cytryny, natkę, ocet z sherry. Rozgrzej oliwę w małym rondlu, zalej pomidory gorącym olejem i zamieszaj. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw.

Kiełbaska:
porwij pieczywo na kawałki. Umieść patelnię na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj oliwę i pieczywo. Zamieszaj. Kiedy pieczywo stanie się lekko opieczone, przesuń je na jedną stronę patelni.
Dodaj kiełbaskę, dopraw płatkami chili i koprem. Smaż 2-3 minuty z każdej strony.
Zmniejsz ogień. Wbij jajka, tak by pokryły pieczywo i dopraw płatkami chili. Usmaż wedle smaku. Bill Granger preferuje jajka sadzone z płynnym żółtkiem. Na talerzach ułóż rukolę. Na liściach umieść sadzone jajka z bułką i kiełbaskę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z salsą pomidorową.


© Bill Granger

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA