Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Paul Merret

Seria kulinarna:
Czego nie wiecie o... (odc.3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki
4 bardzo świeże jajka
do gotowania jajek: 100 ml białego wytrawnego wina lub octu słodowego (ewentualnie jabłkowego czy octu z białego wina)

Sos holenderski
280 ml octu z białego wina
4 posiekane szalotki
20 ziarenek białego pieprzu
750 g masła (do sklarowania—powstanie z tej ilości ok. 500 ml klarowanego masła)
6 żółtek

Do podania
4 bułeczki
4 plastry gotowanej szynki
sól i pieprz do smaku


Jajka w koszulkach
Do garnka o wysokości ok. 20 cm nalać do połowy wodę. Doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet. Zmniejszyć płomień, tak, by woda z octem była na granicy wrzenia. Wbijać jajka po jednym, delikatnie przegarniając wodę wokół łyżką. Obgotowywać jajka przez około 2-3 minuty. Białko powinno być wokół ścięte, żółtko ma pozostać półpłynne. Wyjąć jajka po jednym łyżką cedzakową. Włożyć jajka do garnka z zimną wodą, aby zastopować proces gotowania. Przed podaniem trzeba je włożyć do gorącej wody, aby się podgrzały.

Sos holenderski
Do rondla wlać ocet, dodać szalotki i ziarenka pieprzu. Na małym ogniu zredukować płyn do dwóch trzecich objętości. Na małym ogniu stopić masło w garnku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę. Łyżką cedzakową szumować pianę z wierzchu, aż zostanie na dole klarowne masło. Na garnku z gotująca się wodą ustawić metalową lub ceramiczną miskę z okrągłym dnem. Włożyć żółtka, dodać 1 ½ łyżki odparowanego octu (należy go uprzednio przecedzić). Resztę octu można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy. Ubijać żółtka z octem na parze na gładką emulsję. Zdjąć garnek z ognia, nadal ubijać energicznie, dolewając po trochu tyle sklarowanego masła, aby powstał gęsty, kremowy sos. Resztę klarowanego masła można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.

Sposób podania
Przekrojone na pół bułeczki opiec w opiekaczu lub w piekarniku. Ułożyć połówki jedna na drugiej, na wierzchu umieścić po plastrze szynki. Na szynce ułożyć podgrzane w gorącej wodzie jajka w koszulkach, polać sosem holenderskim. Podawać natychmiast.

© Paul Merrett

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA