Herbaciany sos BBQ
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie
Składniki:
- 10 suszonych śliwek
- 1 łyżka wędzonej herbaty lapsang
- 1 szklanka wrzątku
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 5 goździków
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 świeża papryczka chili, z pestkami
- 5 ząbków czosnku
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- ¼ szklanki whiskey
- ¼ szklanki cukru
- ½ szklanki dobrego keczupu
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym kubku umieścić śliwki, dodać herbatę, a następnie zalać wszystko wrzątkiem. Przykryć spodeczkiem i parzyć przez 8 minut.
Po tym czasie wyjąć śliwki, a napar przecedzić przez sitko i nie wylewać.
Liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździki rozetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy.
Następnie sproszkowane dodać do chili, czosnku, suszonych śliwek, imbiru i rozmarynu i wszystko zblendować w naczyniu blendera na pastę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pastę oraz whiskey i wszystko podsmażać przez 2-3 minuty.
Kiedy alkohol odparuje, dodać pozostałe składniki oraz herbaciany napar. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na koniec zblendować go ręcznym blenderem, żeby był jeszcze gładszy i delikatniejszy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przelać do słoików.
Można marynować w nim składniki na grilla lub podawać jako sos do gotowych potraw.
Przechowywać w lodówce do 14 dni.
Po tym czasie wyjąć śliwki, a napar przecedzić przez sitko i nie wylewać.
Liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździki rozetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy.
Następnie sproszkowane dodać do chili, czosnku, suszonych śliwek, imbiru i rozmarynu i wszystko zblendować w naczyniu blendera na pastę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pastę oraz whiskey i wszystko podsmażać przez 2-3 minuty.
Kiedy alkohol odparuje, dodać pozostałe składniki oraz herbaciany napar. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Na koniec zblendować go ręcznym blenderem, żeby był jeszcze gładszy i delikatniejszy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przelać do słoików.
Można marynować w nim składniki na grilla lub podawać jako sos do gotowych potraw.
Przechowywać w lodówce do 14 dni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W