Gulasz wołowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.52)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg wołowych żeberek
- pokrojonych na 5 cm kawałki
- sól i pieprz
- 3 cebule
- posiekane
- 3 marchewki
- pokrojone na plasterki
- 3 łodygi selera naciowego
- pokrojone na kawałki
- 1 główka czosnku
- obrana
- 1 butelka czerwonego wina
- 1 słoik koncentratu pomidorowego
- 300 ml bulionu wołowego
- 3 listki laurowe
- 3 gałązki tymianku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dopraw mięso solą i pieprzem i porządnie obsmaż ze wszystkich stron. Wyjmij mięso i odstaw na bok. Dodaj do garnka cebulę, marchewkę i selera naciowego, podsmaż, przy okazji zdeglasuj garnek. Kiedy warzywa już się podsmażą, dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy i wino i zamieszaj. Dodaj bulion i obsmażone mięso. Delikatnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, aż mięso zrobi się bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości. Podawaj z puree ziemniaczanym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W