Gulasz jagnięcy z chorizo z łosia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gulasze
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 1 kg udźca jagnięcego
- 1,5 l bulionu wołowego
- 350 ml ciemnego piwa typu lager
- 1,5 łyżki brązowego sosu z pieczonych kości (demi-glace)
- 1 duża marchew
- 150 g brukwi
- 150 g pasternaku
- 250 g czarnej soczewicy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka imbiru, startego
- 1 łyżeczka czosnku, startego
- 150 g surowych kiełbasek chorizo z łosia lub z jelenia
- szczypta przyprawy garam masala
- szczypta kminu
- kwaśna śmietana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój mięso w kostkę tej samej wielkości. Na niewielkiej ilości oliwy zrumień lekko w garnku. Wlej bulion wołowy, piwo i sos brązowy. Zostaw na 2 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pokrój warzywa korzeniowe w kostkę tej samej wielkości. Wrzuć do garnka. Dodaj soczewicę, ocet balsamiczny i jeszcze trochę bulionu wołowego. Zetrzyj imbir i czosnek prosto do garnka. Połam kiełbaski na małe kawałki i wrzuć do garnka. Dopraw szczyptą garam masali i kminu. Zostaw na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.
Pokrój warzywa korzeniowe w kostkę tej samej wielkości. Wrzuć do garnka. Dodaj soczewicę, ocet balsamiczny i jeszcze trochę bulionu wołowego. Zetrzyj imbir i czosnek prosto do garnka. Połam kiełbaski na małe kawałki i wrzuć do garnka. Dopraw szczyptą garam masali i kminu. Zostaw na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W