Grillowane żeberka w słodkim sosie z chrupkimi ziemniaczanymi łódeczkami
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.43)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Składniki – żeberka
300 ml keczupu
300 ml ciemnego sosu sojowego
125 g płynnego miodu
5 cm kłącza imbiru, obranego i startego
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
5 łyżek sherry
1 łyżeczka anyżu gwiazdkowatego (ewentualnie)
1 łyżka sosu ketjap manis (tajski słodki sos sojowy)
1 łyżka świeżych listków rozmarynu, posiekanych
ok. 2 kg wieprzowych żeberek
woda
1 dymki, drobno posiekane
Składniki - ziemniaczane łódeczki
6 dużych ziemniaków
3 łyżki oliwy
75 g polenty
30 g parmezanu, drobno startego
2 łyżki listków świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie – żeberka
W płaskim podłużnym naczyniu zmieszać keczup, sos sojowy, miód, imbir, czosnek, sherry, ketjap manis, rozmaryn i (ewentualnie) owoce anyżu gwiazdkowatego. Do marynaty włożyć żeberka, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Przełożyć żeberka do brytfanki, zalać marynatą i wodą tak, żeby przykryć żeberka i doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Wyjąć mięso z sosu i ułożyć na metalowej kratce pod grzałką. Sos z brytfanki przelać do rondla i zredukować, aż będzie gęsty i lepki. Piec żeberka pod grzałką po 8 min z każdej strony, od czasu do czasu smarując je sosem przy pomocy pędzla. Mięso można też piec na ogrodowym grillu.
Ziemniaczane łódeczki
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Ponakłuwać umyte ziemniaki widelcem i natrzeć odrobiną oliwy. Ułożyć ziemniaki na kratce w piekarniku i piec przez 40 - 45 min, aż będą się uginać przy naciśnięciu i odłożyć do ostygnięcia. Zimne ziemniaki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić część miąższu, zostawiając warstwę ok. 5 cm. Posmarować ziemniaczane łódeczki oliwą. Wymieszać w misce polentę, parmezan, rozmaryn, sól i dużą szczyptę pieprzu. Włożyć ziemniaczane łódeczki do tej mieszaniny, następnie strzepnąć nadmiar i ułożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Wstawić ziemniaki do piekarnika i piec przez 30 min. W połowie tego czasu przełożyć „skórki” na drugą stronę. Piec, aż będą złociste i chrupiące. Żeberka pokrojone na porcje z ziemniakami i gotowanymi kolbami kukurydzy.
© Antony Worrall Thompson
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź