Grillowane krewetki yamba z solą, limonką i fenkułem

Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 6)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
12 dużych krewetek Yamba
- 1 łyżka płatków soli morskiej
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 suszona czerwona chili
- ¼ łyżeczki kolendry
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- sok z 1-2 limonek
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rozgrzej grill. Obetnij krewetkom głowy. Rozkrój je wzdłuż grzbietu i wyciągnij jelito.
Smaż krewetki przez 3-4 minuty z każdej strony.
Szczelnie owiń sól i przyprawy w kawałek folii aluminiowej. Połóż paczuszkę na grillu i piecz przez 5 minut. Wsyp przyprawy do moździerza i zetrzyj na proszek. Dodaj sok z limonki i wymieszaj.
Podawaj krewetki z limonkowym dipem. Ewentualnie możesz doprawić krewetki mieszanką przypraw i polać sokiem z limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W