Grillowane krewetki yamba z solą, limonką i fenkułem

Grillowane krewetki yamba z solą, limonką i fenkułem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 6)
Trudność:
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 12 dużych krewetek Yamba

  • 1 łyżka płatków soli morskiej
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 suszona czerwona chili
  • ¼ łyżeczki kolendry
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • sok z 1-2 limonek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej grill. Obetnij krewetkom głowy. Rozkrój je wzdłuż grzbietu i wyciągnij jelito.

Smaż krewetki przez 3-4 minuty z każdej strony.

Szczelnie owiń sól i przyprawy w kawałek folii aluminiowej. Połóż paczuszkę na grillu i piecz przez 5 minut. Wsyp przyprawy do moździerza i zetrzyj na proszek. Dodaj sok z limonki i wymieszaj.

Podawaj krewetki z limonkowym dipem. Ewentualnie możesz doprawić krewetki mieszanką przypraw i polać sokiem z limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA