Gotowane małże
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.111)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 2 ¼ kg małży Little Neck najlepiej w siatkowym worku
- opłukanych z piasku
- 2 ¼ kg muli
- najlepiej w siatkowym worku
- dobrze opłukanych
- 8 kolb kukurydzy
- bez łusek
- przekrojonych na pół
- 8 ulubionych kiełbasek
- drewna jabłoni na podpałkę
- 1 1/3 kg młodych czerwonych ziemniaków lub większych pokrojonych na mniejsze kawałki
- 8 żywych homarów
- bez gumek na szczypcach
- 4 szklanki wody lub całą butelkę wina albo 2-3 butelki piwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Znaleźć bardzo duży (25 l) garnek ze szczelną pokrywką lub dwa mniejsze. Składniki układać warstwami zaczynając od tych o najdłuższym czasie gotowania. Zacząć od ziemniaków i kiełbasek. Potem mule, małże, kukurydza i na końcu homary. Na koniec wlać 4 szklanki wody lub całą butelkę wina albo 2-3 butelki piwa. W międzyczasie rozpalić spore ognisko. Poczekać aż wygaśnie i powstanie gruba warstwa żaru. Przygotować nad paleniskiem grill na tyle duży, żeby się na nim zmieścił garnek. Świetnie się sprawdzają pręty zbrojeniowe. Zgarnąć węgle bezpośrednio pod garnek i gotować. Gotować na parze około 30-60 minut, wszystko zależy od stopnia rozgrzania żaru. Danie jest gotowe, kiedy homar ma jasnoczerwony kolor, małże i mule otworzyły się, kukurydza i ziemniaki zmiękły, a kiełbaski ugotowały się całkowicie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W