Fougasse z oliwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:250 g zakwasu
375 g mąki chlebowej
130 ml wody
7 g soli
1 łyżka suszonego oregano
100 g czarnych oliwek bez pestek
100 g zielonych oliwek bez pestek
oliwa do posmarowania blatu i miski
mąka
semolina do posypania
Przygotowanie:
Umieszczamy zakwas w misce, wsypujemy mąkę i wlewamy ⅔ wody. W reszcie rozpuszczamy sól. Mieszamy składniki rękami. Dodajemy resztę wody i zagniatamy od brzegów do środka, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat, rozpłaszczamy i zwijamy. Wyrabiamy tak 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4 godziny. Do miski z ciastem wsypujemy oregano i oliwki, posypujemy 1-2 łyżkami mąki, zagniatamy od brzegów do środka, aż składniki się wymieszają. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Posypujemy blat semoliną. Ciasto rozpłaszczamy palcami i formujemy w prostokąt z łukiem u góry (jak okno), przenosimy na blaszkę posypaną mąką i semoliną. Wzdłuż dłuższych boków robimy nożem do pizzy po 4 ukośne cięcia jak nerwy liścia i poszerzamy je palcami. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Oprószamy ciasto semoliną, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Na dole piekarnika stawiamy płaską blachę i wlewamy do niej szklankę wody. Usuwamy folię, wstawiamy blaszki do piekarnika i pieczemy 20 minut na złoty kolor. Wyjmujemy fougasse z piekarnika, przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W