Fougasse z oliwkami

Fougasse z oliwkami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
250 g zakwasu
375 g mąki chlebowej
130 ml wody
7 g soli
1 łyżka suszonego oregano
100 g czarnych oliwek bez pestek
100 g zielonych oliwek bez pestek
oliwa do posmarowania blatu i miski
mąka
semolina do posypania

Przygotowanie:
Umieszczamy zakwas w misce, wsypujemy mąkę i wlewamy wody. W reszcie rozpuszczamy sól. Mieszamy składniki rękami. Dodajemy resztę wody i zagniatamy od brzegów do środka, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat, rozpłaszczamy i zwijamy. Wyrabiamy tak 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4 godziny. Do miski z ciastem wsypujemy oregano i oliwki, posypujemy 1-2 łyżkami mąki, zagniatamy od brzegów do środka, aż składniki się wymieszają. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Posypujemy blat semoliną. Ciasto rozpłaszczamy palcami i formujemy w prostokąt z łukiem u góry (jak okno), przenosimy na blaszkę posypaną mąką i semoliną. Wzdłuż dłuższych boków robimy nożem do pizzy po 4 ukośne cięcia jak nerwy liścia i poszerzamy je palcami. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Oprószamy ciasto semoliną, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Na dole piekarnika stawiamy płaską blachę i wlewamy do niej szklankę wody. Usuwamy folię, wstawiamy blaszki do piekarnika i pieczemy 20 minut na złoty kolor. Wyjmujemy fougasse z piekarnika, przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA