Fasola w sosie pomidorowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 350 g namoczonej białej fasoli
- 1 cebula
- 1 marchew
- ½ łodygi selera naciowego
- woda
- kilka pokrojonych w kostkę pomidorów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondla wrzuć namoczoną białą fasolę, cebulę, marchew i pół łodygi selera naciowego. Zalej wodą, gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny.
Zrób sos pomidorowy: w rondlu rozgrzej oliwę, dorzuć posiekane szalotki i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez kilka minut, dolej ocet z czerwonego wina. Powiększ płomień i odparuj ocet. Zmniejsz płomień, dodaj cukier, passatę, ketchup i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj.
Gdy fasola zmięknie, wyjmij warzywa, odcedź wywar do żaroodpornej miski. Przelej nieco wywaru do sosu pomidorowego. Dopraw do smaku. Dorzuć fasolę. Jeśli sos zgęstnieje, dolej wywaru i gotuj na małym ogniu. Fasola wchłonie część sosu. Danie można przygotować kilka godzin wcześniej. Dorzuć parę pokrojonych w kostkę pomidorów. Podawaj na grubych tostach.
Zrób sos pomidorowy: w rondlu rozgrzej oliwę, dorzuć posiekane szalotki i rozgniecione ząbki czosnku. Smaż przez kilka minut, dolej ocet z czerwonego wina. Powiększ płomień i odparuj ocet. Zmniejsz płomień, dodaj cukier, passatę, ketchup i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj.
Gdy fasola zmięknie, wyjmij warzywa, odcedź wywar do żaroodpornej miski. Przelej nieco wywaru do sosu pomidorowego. Dopraw do smaku. Dorzuć fasolę. Jeśli sos zgęstnieje, dolej wywaru i gotuj na małym ogniu. Fasola wchłonie część sosu. Danie można przygotować kilka godzin wcześniej. Dorzuć parę pokrojonych w kostkę pomidorów. Podawaj na grubych tostach.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W