Eton mess
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Beza:
8 białek
400g cukru pudru
1 cytryna
Bita śmietana:
500ml śmietany 36%
50g cukru pudru
½ laski wanilii
Mess:
1 koszyczek małych truskawek
1 koszyczek malin
20g cukru pudru
Dodatki:
4 listki mięty
małe pudełko lodów waniliowych
Przygotowanie
Ubić białka na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier i ubijać aż się rozpuści. Wcisnąć sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Uformować na blasze podłużne bezy. Piec w najniższej temperaturze aż całkiem wyschną (1-2 godziny). Po wystygnięciu pokruszyć. Do miski wsypać połowę truskawek i wszystkie maliny, dodać 20g cukru i dokładnie rozgnieść widelcem. Do drugiej miski wlać śmietanę, wsypać cukier i miąższ z wanilii. Ubić. Pozostałe truskawki pokroić na połówki i dodać do bitej śmietany wraz z pokruszonymi bezami. Połączyć. Na dnie kieliszka ułożyć porcję lodów waniliowych, polać rozgniecionymi owocami, dać dwie łyżki bitej śmietany. Przybrać miętą.
© Marco Pierre White
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W