Eleganckie ciasteczka do herbatki
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Wypieki Kudłaczy (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 100 g masła plus trochę do wysmarowania blachy
- 100 g miałkiego cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 100 g cukru trzcinowego demerara
- 1 roztrzepane jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g suszonych wiśni
- uprzednio namoczonych
- 2 łyżki wiśniówki
- 40 g płatków migdałowych
- 75 g prażonych orzechów laskowych
- posiekanych
- 100 g pokruszonej białej czekolady
- 100 g pokruszonej ciemnej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce utrzeć masło z miałkim cukrem na białą, puszystą masę. Dodać ciemny cukier i olej, wymieszać, przegarniając delikatnie. Dodać roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wsypać do miski z masą maślaną z cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać wiśnie i wiśniówkę, a następnie płatki migdałowe, orzechy i oba rodzaje czekolady. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na 1 cm grubości. Wykrawać okrągłe ciasteczka foremką lub kieliszkiem. Ciasteczka ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjąć blachę i odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć ciasteczka na drucianą siatkę do ostygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W