Duńskie ciasto śliwkowo-jabłeczne
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwie puszyste damy (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Przygotowanie:
Ciasto
140 g masła
200 g drobnego cukru
85 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
115 g mielonych migdałów
120 ml mleka
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka wrzątku
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Inne składniki
8 posiekanych suszonych śliwek bez pestek
115 g drobniutko posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
2 zielone pozbawione gniazd nasiennych i poszatkowane jabłka
3 łyżki cukru
mielony cynamon
masło
Przygotowanie
Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto w robocie kuchennym, włączając mieszadło na 10 sek. Zgarnij dookoła łopatką ciasto we wnętrzu pojemnika i włącz robota jeszcze na 5 sek. Przelej produkt do dobrze natłuszczonej masłem okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25 cm. Rozsyp posiekane śliwki po cieście. Posyp mieszaniną cukru i migdałów. Rozłóż plasterki jabłek i piecz 45 min. w uprzednio nagrzanej do temperatury 190 stopni C duchówce. Posyp powierzchnię szczyptą cukru i cynamonu. Pokryj wierzch wiórkami masła i ogrzewaj jeszcze 20-25 min. lub do czasu, aż drewniany patyczek będzie suchy po wyjęciu z ciasta. Pozostaw do ochłodzenia w formie.
© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W