Dressing pomidorowo cytrynowy

Dressing pomidorowo cytrynowy
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 dojrzały spory pomidor
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • ½ szklanki dobrej oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Przecedź przez jak najdrobniejsze sitko, dzięki temu pozbędziesz się pestek i kawałków skór z pomidorów. Ale jeżeli nie masz sitka i tak dressing będzie pyszny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA