Domowe lody z brązowym cukrem

Domowe lody z brązowym cukrem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.61)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 2 szklanki gęstej śmietanki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 12 żółtek jaj
  • 2 szklanki brązowego cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do dużego rondla wlać mleko, śmietankę i ekstrakt waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem, aż masa będzie gęsta i jasna w kolorze. Stopniowo wlewać gorące mleko ze śmietanką do masy jajecznej, cały czas ubijając. Wlać całą masę z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Ostudzić, potem schłodzić. Najlepiej jest przygotować masę lodową dzień przed mrożeniem, jest wtedy odpowiednio schłodzona. Włożyć masę do maszyny do robienia lodów, dalej postępować zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA