Domowe lody z brązowym cukrem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.61)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 szklanki mleka
- 2 szklanki gęstej śmietanki
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 12 żółtek jaj
- 2 szklanki brązowego cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dużego rondla wlać mleko, śmietankę i ekstrakt waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka z cukrem, aż masa będzie gęsta i jasna w kolorze. Stopniowo wlewać gorące mleko ze śmietanką do masy jajecznej, cały czas ubijając. Wlać całą masę z powrotem do rondla i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Ostudzić, potem schłodzić. Najlepiej jest przygotować masę lodową dzień przed mrożeniem, jest wtedy odpowiednio schłodzona. Włożyć masę do maszyny do robienia lodów, dalej postępować zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W