Czekoladowy pot de creme
Oceń przepis:
Przygotował:
Claire Robinson
- Seria kulinarna:
- Wystarczy 5 składników (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- półtorej miarki śmietany kremówki*
- dwa żółtka
- ¼ miarki cukru*
- słodko-gorzka czekolada
- dżem wiśniowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śmietankę i cukier podgrzewamy razem z cukrem, uważajmy jednak, żeby nie doprowadzić całości do wrzenia. Czekoladę rozdrabniamy, przekładamy do miseczki i zalewamy rozgrzaną śmietanką, w której rozpuścił się cukier. Całość mieszamy, żeby czekolada się roztopiła. Żółtka rozbijamy trzepaczką i hartujemy przez dodanie łyżki wazowej gorącej czekoladowej masy. Przez cały czas delikatnie ubijamy całość trzepaczką. Zahartowane żółtka łączymy z czekoladową masą. Całość przelewamy do kokilek żaroodpornych. Naczynka wstawiamy do formy o wysokich brzegach i wlewamy do niej gorącą wodę (tak, żeby kokilki były w niej zanurzone do połowy). Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i ostrożnie wstawiamy do niego formę. Pot de creme zapiekamy przez pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika, odczekujemy 10 minut, wyjmujemy z niej kokilki z kremem i czekamy aż całkowicie wystygną. Następnie przez dwie godziny schładzamy pot de creme w lodówce. Przed podaniem dekorujemy każdą porcję odrobiną dżemu wiśniowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W