Czekoladowe ciastka z kawową bitą śmietaną

Czekoladowe ciastka z kawową bitą śmietaną
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.71)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 220 g masła
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru (brązowego lub białego)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 6 foremek na babeczki lub blacha do muffinów
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Nalać wody do 1/3 wysokości średniego rondla i zagotować. Do rondla z wrzącą wodą wstawić odpowiedniej wielkości miskę, włożyć masło i czekoladę, roztopić. W międzyczasie ubić jaja z brązowym cukrem, wanilią, kakao i solą. Wlać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Wysmarować formy masłem i posypać cukrem. Nałożyć masę do foremek, ułożyć na blasze. Piec 10-12 minut, aż będą upieczone z wierzchu, a w środku półpłynne. Ostudzić przez kilka minut (ciasto trochę się skurczy) i wyjąć z foremek. Wyłożyć na talerz, udekorować łyżką kawowej śmietanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA