Czekoladowe ciastka z kawową bitą śmietaną
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.71)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady
- 220 g masła
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru (brązowego lub białego)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 6 foremek na babeczki lub blacha do muffinów
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Nalać wody do 1/3 wysokości średniego rondla i zagotować. Do rondla z wrzącą wodą wstawić odpowiedniej wielkości miskę, włożyć masło i czekoladę, roztopić. W międzyczasie ubić jaja z brązowym cukrem, wanilią, kakao i solą. Wlać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Wysmarować formy masłem i posypać cukrem. Nałożyć masę do foremek, ułożyć na blasze. Piec 10-12 minut, aż będą upieczone z wierzchu, a w środku półpłynne. Ostudzić przez kilka minut (ciasto trochę się skurczy) i wyjąć z foremek. Wyłożyć na talerz, udekorować łyżką kawowej śmietanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W