Czatnej dyniowo-jabłkowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 1,4 kg dyni
- 500 g jabłek odmiany Bramley (można je ewentualnie zastąpić szarą renetą)
- 1 cebula
- drobno posiekana
- 125 g mieszanki suszonych owoców i rodzynek
- 125 g jasnego brązowego cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 750 ml octu z cydru
- pęczek świeżych ziół
- jak tymianek
- estragon czy szałwia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dużym nożem ostrożnie przekroić dynię na pół, wyjąć pestki. Obrać ze skóry i pokroić dynię na na małe kawałki. Wszystkie składniki, poza ziołami, umieścić w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmiejszyć płomień do minimum.
Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut, aż dynia zmięknie. W tym czasie wysterylizować słoiki. Starannie wymyć słoiki wodą z płynem do mycia naczyń, wypłukać wrzątkiem i postawić do góry dnem, aby obciekły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Do dyni dodać posiekane z grubsza zioła. Nakładać do wysterylizowanych słoików. Gotowy czatnej odstawić na 2-3 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce, żeby smaki się przegryzły. Czatnej można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do pół roku. Po otwarciu przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu dwóch tygodni.
Przepis na podstawie programu „Mali producenci wchodzą na rynek”.
Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut, aż dynia zmięknie. W tym czasie wysterylizować słoiki. Starannie wymyć słoiki wodą z płynem do mycia naczyń, wypłukać wrzątkiem i postawić do góry dnem, aby obciekły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Do dyni dodać posiekane z grubsza zioła. Nakładać do wysterylizowanych słoików. Gotowy czatnej odstawić na 2-3 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce, żeby smaki się przegryzły. Czatnej można przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu do pół roku. Po otwarciu przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu dwóch tygodni.
Przepis na podstawie programu „Mali producenci wchodzą na rynek”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W