Cytrynowo-pieprzowa pieczeń jagnięca
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 1,5 kg udźca jagnięcego
- kawałek grubej nici
- nieco oleju roślinnego
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- sól
- 1 łyżeczką zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu
- kilka liści świeżego tymianku
- 1 łyżka miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Na dno brytfanny wlej odrobinę oleju roślinnego. Udziec zwiąż jednym kawałkiem grubej nici. Wystającą kość owiń kawałkiem folii aluminiowej. Zetrzyj drobno skórką z jednej cytryny. Przetnij ją na pół, natrzyj cytryną mięso, wyciskając sok. Posyp udziec skórką, solą, zmiażdżonymi ziarnami czarnego pieprzu i liśćmi świeżego tymianku. Wstaw mięso do piekarnika. Jeśli lubisz krwistą jagnięcinę, będzie gotowa za godzinę, najwyżej godzinę i kwadrans. Średnio wypieczona porcja powinna spędzić w piekarniku godzinę i dwadzieścia minut do półtorej godziny.
Po pół godzinie część tłuszczu się wytopi i trzeba zacząć polewać mięso co kwadrans 1-2 łyżkami tłuszczu spod pieczenia. Po godzinie wyjmij udziec z brytfanny, odlej nadmiar tłuszczu. Ułóż mięso w brytfannie i polej skórkę miodem. Wstaw mięso do piekarnika na 20 minut i często polewaj tłuszczem. Gotowe wyjmij z piekarnika, zdejmij z kości folię aluminiową. Mięso niech poleży przez kwadrans. W tym czasie przygotuj sos.
Po pół godzinie część tłuszczu się wytopi i trzeba zacząć polewać mięso co kwadrans 1-2 łyżkami tłuszczu spod pieczenia. Po godzinie wyjmij udziec z brytfanny, odlej nadmiar tłuszczu. Ułóż mięso w brytfannie i polej skórkę miodem. Wstaw mięso do piekarnika na 20 minut i często polewaj tłuszczem. Gotowe wyjmij z piekarnika, zdejmij z kości folię aluminiową. Mięso niech poleży przez kwadrans. W tym czasie przygotuj sos.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W