Curry z ryby ambul thiyal

Curry z ryby ambul thiyal
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przygotowanie:

Składniki:
1 kg ryby o zwartym mięsie
8 strączków kardamonu
½ łyżki kolendry
½ łyżki kminu rzymskiego
1 łyżka prażonej curry
1 łyżeczka soli
2 łyżki zmiażdżonego czarnego pieprzu
1 laska cynamonu
3 kawałki goroki
1 duża cebula, drobno pokrojona
2 zielone chili
2 ząbki czosnku
1 gałązka liści curry
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka płatków chili
1 kawałek imbiru
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
woda
sok z limonki

Przygotowanie:
W moździerzu ucieramy na pastę kardamon, kolendrę, kmin, curry, sól pieprz, cynamon, chili, czosnek, płatki chili, czarny pieprz w ziarnach i gorokę z odrobiną wody. Odstawiamy. Rybę myjemy i kroimy na 4-6 kawałków. Pozostałe składniki umieszczamy w glinianym garnku, dolewamy 1 szklankę wody i mieszamy, aż pasta się rozpuści. Dodajemy rybę, nakrywamy garnek i gotujemy, aż woda odparuje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Kuchnia lankijska

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA