Curry z owocu chlebowca
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka curry do warzyw
1 owoc chlebowca (ok. 500 g), obrany i pokrojony na 3-centymetrowe kawałki
2 małe zielone chili, przekrojone wzdłuż na pół
100 g cebuli, drobno posiekanej
1 gałązka liści curry
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3-centymetrowy kawałek laski cynamonu
500 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietanki kokosowej
szczypta prażonego mielonego ciemnego curry
liść pandanu
mielona gorczyca
3 ząbki czosnku
sól
do podsmażenia:
100 ml oleju
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 gałązka liści curry
½ czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Kolendrę, kmin i curry do warzyw przekładamy do małej patelni o grubym dnie i prażymy na sucho na małym ogniu, aż zbrązowieją. Uprażone przyprawy i resztę składników poza śmietanką kokosową i prażonym ciemnym curry wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy 12 minut lub do czasu, kiedy owoc chlebowca zmięknie. Ziarna gorczycy, liście curry i czerwoną cebulę podsmażamy na oleju i całość przekładamy do garnka z chlebowcem. Nieustannie mieszając, dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze 4 minuty, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gęsty, a owoc chlebowca miękki i delikatny. Doprawiamy solą i prażonym curry. Nie mieszamy. Podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W