Clootie dumpling czyli gotowany keks
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 350 g sułtanek
- 350 g mąki pszennej
- 170 g zmielonego łoju wołowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 grubo starte jabłko
- 150 g brązowego cukru
- 3 łyżki melasy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 roztrzepane jajko
- 150-200 ml mleka
- Do gotowania—gaza lub ściereczka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku. Wymieszać wszystkie suche składniki, łój i tarte jabłko. Dodać melasę, jajko i mleko, wymieszać na zwarte ciasto. Gazę lub ściereczkę zanurzyć we wrzatku, po czym rozłożyć na równej powierzchni i posypać mąką (mąka utworzy skórkę gotowanego ciasta). Na środek gazy nałożyć ciasto, złożyć brzegi gazy i ciasno owinąć ciasto (ma powstać rodzaj woreczka), a następnie obwiązać od góry sznurkiem. Włożyć do garnka z wrzątkiem (woda musi przykrywać owinięte gazą ciasto). Gotować 3 ½ godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z wody, rozciąć sznurek i zaczać delikatnie zdejmować gazę. Po zdjęciu gazy z wierzchu ciasta przykryć je talerzem, a następnie obrócić na talerz i wtedy zdjąć resztę gazy. Ciasto położyć przy palenisku kominka, żeby obeschło i nabrało brązowego koloru.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W