Clafoutis ze śliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 duże fioletowe śliwki
- ½ szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- białko 1 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mleka 2%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i natłuść 4 foremki o pojemności 150 ml. Pokrój śliwki na ćwiartki i ułóż w foremkach. Zmieszaj w misce mąkę, cukier, cynamon i sól. W oddzielnej misce wymieszaj trzepaczką jajka, białko, ekstrakt waniliowy i mleko. Wlej mleczną mieszaninę do sypkich składników i mieszaj, aż się połączą. Powoli zalej śliwki i piecz przez 25 – 30 min., aż ciasto zrobi się złociste.
Podawaj clafoutis na ciepło albo o temperaturze pokojowej z kulką lodów waniliowych albo odrobiną miodu lawendowego.
Podawaj clafoutis na ciepło albo o temperaturze pokojowej z kulką lodów waniliowych albo odrobiną miodu lawendowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W