Ciasto czekoladowe i malinowo balsamiczny coulis

Ciasto czekoladowe i malinowo balsamiczny coulis
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
12

Przygotowanie:



Składniki ciasta:
230 g masła
280 g gorzkiej czekolady
5 jaj
280 g miałkiego cukru
5 łyżek mąki
1½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki ganache:
225 g gorzkiej czekolady
180 ml tłustej śmietany

Składniki coulisu:
250 g świeżych malin
60 ml octu balsamicznego
2 łyżki cukru

Składniki cukrowych kopuł:
450 g miałkiego cukru
60 ml wody
½ łyżeczki syropu kukurydzianego
olej roślinny w spreju

Przygotowanie ciasta:
W rondlu o grubym dnie na średnim ogniu roztop masło i czekoladę. W misce ubij jaja i cukier, aż powstanie gęsta masa. Przesiej do drugiej miski mąkę i sodę oczyszczoną. Przełóż mąkę do jaj i delikatnie wymieszaj. Wlewaj cienkim strumieniem czekoladę, cały czas mieszając. Przełóż do foremki wysmarowanej masłem i mąką. Piecz w 175°C przez 20 minut. Przykryj folią aluminiową i piecz przez kolejne 30 minut. Odstaw do wystudzenia i wyjmij z foremki. Polej ganache i pozostaw do całkowitego schłodzenia.

Przygotowanie ganache:
Zagotuj śmietanę. Gdy będzie wrzała, wyłącz gaz, wrzuć czekoladę i mieszaj, aż się roztopi. Powinna być lśniąca.

Przygotowanie coulisu:
W rondlu o grubym dnie doprowadź do wrzenia maliny, ocet balsamiczny i cukier. Wtedy zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pesteczki. Odstaw na bok. Można zrobić 3 dni wcześniej.

Przygotowanie cukrowych kopuł:
Wyłóż blachę pergaminem. W rondlu o grubym dnie na małym ogniu gotuj cukier, wodę i syrop. Mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień do silnego i doprowadź płyn do wrzenia. Gotuj, aż osiągniesz temperaturę 155 stopni C. Zdejmij z ognia i zostaw na 2 minuty.
Zanurz widelec w syropie, wyciągaj długie, cienkie nitki. Układaj je na wierzchu dużej łyżki wazowej pokrytej olejem ze spreju. Wstaw na 30 sekund do zamrażalnika i ostrożniej zdejmij kopułę z łyżki.

© 2012 Nicole Straight

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA