Ciastka brownie

Ciastka brownie
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 300 g czekolady deserowej
  • 1 kostka masła
  • ½ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • olej lub masło
  • do nasmarowania formy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wrzuć do miski czekoladę i masło, roztop je w kąpieli wodnej, czyli postaw tę miskę na garnku, w którym gotuje się woda. Dzięki temu czekolada się nie przypali. Kiedy zaczną się roztapiać, wymieszaj, aż zrobi się gładka masa. Zdejmij miskę z garnka. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W innej misce wymieszaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj do tej miski roztopioną czekoladę i wymieszaj. Dodaj mąkę z dodatkami, oraz orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj. Nasmaruj olejem lub masłem formę do ciasta 20cm na 30cm. Oprósz ją mąką, poruszaj nią, aż dno i boki będą równomiernie pokryte mąką, odsyp nadmiar mąki. Przelej masę do formy wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 40 minut. Wyjmij i ostudź przez kilka minut, a następnie wyjmij z formy i ostudź na kratce. Pokrój na 12 części i zjadaj ze smakiem. Niestety ciastka nikną błyskawicznie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA