Ciastka brownie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 300 g czekolady deserowej
- 1 kostka masła
- ½ szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- olej lub masło
- do nasmarowania formy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wrzuć do miski czekoladę i masło, roztop je w kąpieli wodnej, czyli postaw tę miskę na garnku, w którym gotuje się woda. Dzięki temu czekolada się nie przypali. Kiedy zaczną się roztapiać, wymieszaj, aż zrobi się gładka masa. Zdejmij miskę z garnka. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W innej misce wymieszaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodaj do tej miski roztopioną czekoladę i wymieszaj. Dodaj mąkę z dodatkami, oraz orzechy włoskie i dokładnie wymieszaj. Nasmaruj olejem lub masłem formę do ciasta 20cm na 30cm. Oprósz ją mąką, poruszaj nią, aż dno i boki będą równomiernie pokryte mąką, odsyp nadmiar mąki. Przelej masę do formy wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 40 minut. Wyjmij i ostudź przez kilka minut, a następnie wyjmij z formy i ostudź na kratce. Pokrój na 12 części i zjadaj ze smakiem. Niestety ciastka nikną błyskawicznie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W