Ciasteczka taralli z winem marsala

Ciasteczka taralli z winem marsala
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przygotowanie:


Ciasteczka:
3 szklanki pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
½ szklanki cukru
½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
½ szklanki marsali
1 duże jajko

Lukier:
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 190° C. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej, większej misce wymieszać cukier, oliwę, marsalę i jajko. Dodać suche składniki i wyrabiać rękami, aż powstanie dość miękkie ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego i na oprószonym mąką blacie formować z nich wałeczki długości 15 cm. Zwinąć każdy wałeczek w pętelkę i lekko docisnąć palcami. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Przed podaniem wystudzić na kratce. Wymieszać mleko i sok z cytryny z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać jedną stronę ciasteczek w lukrze i odkładać do wyschnięcia.


Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA