Ciasteczka taralli z winem marsala
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
Ciasteczka:
3 szklanki pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
½ szklanki cukru
½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
½ szklanki marsali
1 duże jajko
Lukier:
2 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 190° C. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej, większej misce wymieszać cukier, oliwę, marsalę i jajko. Dodać suche składniki i wyrabiać rękami, aż powstanie dość miękkie ciasto. Odrywać kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego i na oprószonym mąką blacie formować z nich wałeczki długości 15 cm. Zwinąć każdy wałeczek w pętelkę i lekko docisnąć palcami. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut, aż lekko się zrumienią. Przed podaniem wystudzić na kratce. Wymieszać mleko i sok z cytryny z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Zanurzać jedną stronę ciasteczek w lukrze i odkładać do wyschnięcia.
Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W