Chrupiący kurczak po chińsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 8)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- 1 opakowanie chińskiej przyprawy do zup*
- 4 litry zimnej wody
- 3 łyżki soli
- 2 całe kurczaki (po 1,5 kg)
- 2 litry białego octu
- 500 g maltozy (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością)
- olej rzepakowy
- inny roślinny lub arachidowy do smażenia (ok. 1,5 litra)
- *(Powinna zawierać: anyż gwiazdkowaty
- cynamon
- goździki
- imbir
- nasiona kopru włoskiego
- suszoną skórkę pomarańczową oraz lukrecję - dostępne w sklepach z żywnością orientalną)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przyprawę do zup zawinąć w gazę lub cienką ściereczkę i zawiązać sznurkiem. Wrzucić do garnka z wodą. Włożyć kurczaki w całości. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Wyłączyć gaz i zostawić na pół godziny do przestygnięcia. Dzięki temu kurczak będzie dobrze ugotowany, ale nie wysuszony. Wyjąć kurczaki z wywaru i osączać 20 minut, aż skóra będzie zupełnie sucha. Podgrzać ocet do około 30 stopni (ma być gorący, ale nie powinien wrzeć). Mieszając, rozpuścić w nim maltozę. Zanurzyć kurczaki w occie z maltozą i zawiesić na 1 godzinę (najlepiej na haku) lub osączyć, aż powierzchnia skóry stwardnieje i będzie lepka. W woku rozgrzać olej, a kiedy zacznie dymić, pojedynczo obsmażyć kurczaki ze wszystkich stron, aż skóra będzie chrupiąca i złocista. Osączyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W