Chrupiący kurczak po chińsku

Chrupiący kurczak po chińsku
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 8)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 1 opakowanie chińskiej przyprawy do zup*
  • 4 litry zimnej wody
  • 3 łyżki soli
  • 2 całe kurczaki (po 1,5 kg)
  • 2 litry białego octu
  • 500 g maltozy (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością)
  • olej rzepakowy
  • inny roślinny lub arachidowy do smażenia (ok. 1,5 litra)
  • *(Powinna zawierać: anyż gwiazdkowaty
  • cynamon
  • goździki
  • imbir
  • nasiona kopru włoskiego
  • suszoną skórkę pomarańczową oraz lukrecję - dostępne w sklepach z żywnością orientalną)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyprawę do zup zawinąć w gazę lub cienką ściereczkę i zawiązać sznurkiem. Wrzucić do garnka z wodą. Włożyć kurczaki w całości. Powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Wyłączyć gaz i zostawić na pół godziny do przestygnięcia. Dzięki temu kurczak będzie dobrze ugotowany, ale nie wysuszony. Wyjąć kurczaki z wywaru i osączać 20 minut, aż skóra będzie zupełnie sucha. Podgrzać ocet do około 30 stopni (ma być gorący, ale nie powinien wrzeć). Mieszając, rozpuścić w nim maltozę. Zanurzyć kurczaki w occie z maltozą i zawiesić na 1 godzinę (najlepiej na haku) lub osączyć, aż powierzchnia skóry stwardnieje i będzie lepka. W woku rozgrzać olej, a kiedy zacznie dymić, pojedynczo obsmażyć kurczaki ze wszystkich stron, aż skóra będzie chrupiąca i złocista. Osączyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA