Chleb ziemniaczany z cheddarem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Przygotowanie:
Ciasto:
2 szklanki + 2 łyżki ciepłej wody (40°C)
1 łyżka suszonych drożdży (mogą być instant)
2 łyżki mąki kukurydzianej
5 szklanek mąki chlebowej (typ 750)
1 łyżka soli
2 łyżki oleju roślinnego
Nadzienie:
4 duże ziemniaki o dużej zawartości skrobi
¼ szklanki niesolonego masła
4 szklanki grubo startego cheddara
sól i pieprz
oliwa albo stopione masło do posmarowania
Przygotuj ciasto:
Wymieszaj w misce wodę z drożdżami i odstaw na 5 min. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj na wolnych obrotach przez 3 min. Zwiększ obroty na średnie i wyrabiaj masę przez następne 8 min. Ciasto powinno przestać lepić się do bocznych ścianek miski, ale pozostać nieco klejące przy dnie. Przełóż je do dużej, lekko natłuszczonej miski, przykryj folią plastikową i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
W tym czasie ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie i odsącz. Jeszcze gorące wymieszaj, najpierw z masłem, potem z cheddarem, a następnie dopraw do smaku i odstaw, żeby farsz ostygł do temperatury pokojowej.
Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 45cm x 70cm. Na połowie ciasta rozprowadź łopatką farsz w odległości ok. 1 cm od krawędzi. Złóż ciasto na pół, przykrywając farsz, delikatnie wypchnij powietrze ze środka i sklej brzegi. Zsuń ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ponakłuwaj widelcem powierzchnię ciasta i piecz 40 min, aż będzie złoto-brązowe. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch stopionym masłem lub oliwą.
Chleb można mrozić.
© Anna Olson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pieczywo
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W