Chleb z orzechami włoskimi i oregano

Chleb z orzechami włoskimi i oregano
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Przygotowanie:



Ciasto chlebowe:
700 g niebielonej mąki pszennej
300 g niebielonej mąki żytniej
2 łyżki suchych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka suszonego oregano
4 całe jajka
500 ml ciepłej wody
250 g obranych, grubo posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy

Rozmącone jajko:
1 jajko
1 łyżka mleka

Przygotowanie:
Wymieszać mąki, drożdże, sól i oregano. Dodać jajka i wlać ciepłą wodę. Zagnieść, aby powstało jędrne ciasto. Wyrabiać na stolnicy około 5 minut. Posmarować niewielką ilością oliwy. Przełożyć do miski, okleić folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Wyjąć z miski. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść, uformować płaski placek. Posypać orzechami. Zagnieść. Ponownie posmarować niewielką ilością oliwy i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem z folii spożywczej.
Wyjąć z miski. Uformować dwa długie bochenki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złocisty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydać głuchy dźwięk.

Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA