Chleb z orzechami włoskimi i oregano
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Przygotowanie:
Ciasto chlebowe:
700 g niebielonej mąki pszennej
300 g niebielonej mąki żytniej
2 łyżki suchych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka suszonego oregano
4 całe jajka
500 ml ciepłej wody
250 g obranych, grubo posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki oliwy
Rozmącone jajko:
1 jajko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Wymieszać mąki, drożdże, sól i oregano. Dodać jajka i wlać ciepłą wodę. Zagnieść, aby powstało jędrne ciasto. Wyrabiać na stolnicy około 5 minut. Posmarować niewielką ilością oliwy. Przełożyć do miski, okleić folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości. Wyjąć z miski. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść, uformować płaski placek. Posypać orzechami. Zagnieść. Ponownie posmarować niewielką ilością oliwy i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem z folii spożywczej.
Wyjąć z miski. Uformować dwa długie bochenki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złocisty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Upieczony chleb po postukaniu w spód powinien wydać głuchy dźwięk.
Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W