Chińskie ciasteczka z wróżbą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.39)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- 120 g miękkiego masła
- białko 3 jaj
- 1 szklanka cukru-pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowatego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¾ szklanki mąki
- karteczki z wróżbami o wymiarach 1,5 cm x 3 cm
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. W dużej misce wymieszaj drewnianą łyżką pierwsze 6 składników. Dodaj mąkę, wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. Spryskaj blachę olejem w sprayu albo wyłóż ją papierem do pieczenia. Nałóż na nią łyżeczkę ciasta i rozprowadź cienką warstewką, aż powstanie koło o średnicy 10 cm. Smaż 3-5 min, aż ciasto zezłoci się na krawędzi. Wyjmij z piekarnika i – póki jest gorące – połóż pośrodku karteczkę z wróżbą. Ostrożnie złóż koło na pół i jednocześnie połącz końce średnicy, wyginając ciasteczko w kształt odwróconego U. Odłóż ciasteczko, żeby wystygło. Powtarzaj powyższe czynności, aż wszystkie ciastka będą gotowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chińska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W