Ceviche z ostryg z tygrysim mlekiem

Ceviche z ostryg z tygrysim mlekiem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia peruwiańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 12 ostryg, świeżo wyciągniętych z muszli

  • 1 łyżka pokrojonego w drobną kostkę pomidora
  • 125 ml (½ szklanki) soku z limonki
  • ½ chilli habanero, bez nasion, cienko pokrojonej
  • ½ chili „ptasie oko”, bez nasion, drobno posiekanej
  • ¼ drobno posiekanej kolendry
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ mały ogórek, obrany i bardzo cienko pokrojony
  • 100 ml pisco

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Leche de tigre, czyli tygrysie mleko, to południowoamerykańska nazwa na kwaśny płyn odsączony z ceviche. Zawiera soki z owoców morza z dodatkiem octu lub soku z cytrusów. Kolorowe ceviche z ostryg nie obejdzie się bez tygrysiego mleka z dodatkiem peruwiańskiego brandy, pisco. Wolę podawać je od razu, a nie po zbyt długim gotowaniu składników w kwaśnym płynie.

Włóż miskę w większą miskę z wodą z lodem. Przelej sos z ostryg przez drobne sitko, aby pozbyć się ziarenek piasku. Do miski z sokiem dodaj ostrygi, pomidory, sok z limonki, chili, kolendrę, szalotkę, sól i ogórek. Wymieszaj.

Przy użyciu łyżki cedzakowej wyciągnij kawałki ceviche na talerz. Przecedź tygrysie mleko przez drobne sitko do szejkera z lodem. Dodaj pisco i wymieszaj.

Podawaj ceviche z drinkiem z tygrysiego mleka z pisco.

Uwaga
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA