Ceviche z ostryg z tygrysim mlekiem
Przygotował:
Adam Liaw
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia peruwiańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
12 ostryg, świeżo wyciągniętych z muszli
- 1 łyżka pokrojonego w drobną kostkę pomidora
- 125 ml (½ szklanki) soku z limonki
- ½ chilli habanero, bez nasion, cienko pokrojonej
- ½ chili „ptasie oko”, bez nasion, drobno posiekanej
- ¼ drobno posiekanej kolendry
- 1 mała szalotka, drobno posiekana
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ mały ogórek, obrany i bardzo cienko pokrojony
- 100 ml pisco
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Leche de tigre, czyli tygrysie mleko, to południowoamerykańska nazwa na kwaśny płyn odsączony z ceviche. Zawiera soki z owoców morza z dodatkiem octu lub soku z cytrusów. Kolorowe ceviche z ostryg nie obejdzie się bez tygrysiego mleka z dodatkiem peruwiańskiego brandy, pisco. Wolę podawać je od razu, a nie po zbyt długim gotowaniu składników w kwaśnym płynie.
Włóż miskę w większą miskę z wodą z lodem. Przelej sos z ostryg przez drobne sitko, aby pozbyć się ziarenek piasku. Do miski z sokiem dodaj ostrygi, pomidory, sok z limonki, chili, kolendrę, szalotkę, sól i ogórek. Wymieszaj.
Przy użyciu łyżki cedzakowej wyciągnij kawałki ceviche na talerz. Przecedź tygrysie mleko przez drobne sitko do szejkera z lodem. Dodaj pisco i wymieszaj.
Podawaj ceviche z drinkiem z tygrysiego mleka z pisco.
Uwaga
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź