Cassoulet z soczewicą

Cassoulet z soczewicą
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 4 kiełbaski tuluskie
  • 115 g boczku
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy
  • 6 kotletów wieprzowych z kością
  • o grubości 1 cm
  • z usuniętym tłuszczem
  • 2 cebule
  • podzielone na ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 500 ml zielonej soczewicy
  • opłukanej
  • 250 ml białego wina
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 4 marynowane kacze udka
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. W brytfannie na średnim ogniu zrumień kiełbaski i boczek. Smaż 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij kiełbaski z ognia i każdą przekrój ukośnie na 3 części. Odstaw. Na tłuszczu pozostałym w brytfannie na dużym ogniu rumień kotlety wieprzowe 1 minutę z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw. Na tłuszczu pozostałym w brytfannie na średnim ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę i wymieszaj. Zalej winem. Włóż z powrotem kiełbaski i kotlety. Dodaj bulion, kacze udka i listki laurowe. Zagotuj. Nakryj i umieść brytfannę w piekarniku. Piecz ok. 90 minut, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dopraw.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA