Cassoulet z soczewicą
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 kiełbaski tuluskie
- 115 g boczku
- 30 ml (2 łyżki) oliwy
- 6 kotletów wieprzowych z kością
- o grubości 1 cm
- z usuniętym tłuszczem
- 2 cebule
- podzielone na ćwiartki
- 4 ząbki czosnku
- posiekane
- 500 ml zielonej soczewicy
- opłukanej
- 250 ml białego wina
- 750 ml bulionu drobiowego
- 4 marynowane kacze udka
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. W brytfannie na średnim ogniu zrumień kiełbaski i boczek. Smaż 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij kiełbaski z ognia i każdą przekrój ukośnie na 3 części. Odstaw. Na tłuszczu pozostałym w brytfannie na dużym ogniu rumień kotlety wieprzowe 1 minutę z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw. Na tłuszczu pozostałym w brytfannie na średnim ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę i wymieszaj. Zalej winem. Włóż z powrotem kiełbaski i kotlety. Dodaj bulion, kacze udka i listki laurowe. Zagotuj. Nakryj i umieść brytfannę w piekarniku. Piecz ok. 90 minut, aż soczewica zmięknie. W razie potrzeby dopraw.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W