Cambridge burnt cream

Cambridge burnt cream
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru drobnego
  • 5 żółtek
  • 1½ laski wanilii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C. Do miski wlać żółtka i wsypać cukier. Wyskrobać miąższ z wanilii i dodać do żółtek. Ubijać żółtka do momentu, gdy cukier się rozpuści. Doprowadzić śmietanę do wrzenia, zdjąć z ognia gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki. Wlać ją do masy żółtkowej cały czas ubijając. Rozlać krem do żaroodpornych miseczek i wstawić je do głębokiej blachy wyłożonej płótnem. Wlać wodę do blachy. Piec 30 minut w kąpieli wodnej, aż krem się zetnie. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Krem pokryć równomiernie cukrem i przypalić palnikiem lub pod grillem w piekarniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA