Cambridge burnt cream
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Marco Pierre White odkrywa brytyjską kuchnię (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 ml śmietany 30%
- 100 g cukru drobnego
- 5 żółtek
- 1½ laski wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temp. 120°C. Do miski wlać żółtka i wsypać cukier. Wyskrobać miąższ z wanilii i dodać do żółtek. Ubijać żółtka do momentu, gdy cukier się rozpuści. Doprowadzić śmietanę do wrzenia, zdjąć z ognia gdy zaczną pojawiać się pierwsze bąbelki. Wlać ją do masy żółtkowej cały czas ubijając. Rozlać krem do żaroodpornych miseczek i wstawić je do głębokiej blachy wyłożonej płótnem. Wlać wodę do blachy. Piec 30 minut w kąpieli wodnej, aż krem się zetnie. Po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Krem pokryć równomiernie cukrem i przypalić palnikiem lub pod grillem w piekarniku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W