Callaloo
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 kg boćwiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula posiekana
  • 3 dymki posiekane
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/3 szklanki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boćwinę zanurzyć w misce z wodą. Moczyć przez minutę, wyjąć, otrząsnąć. Powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Pokroić na kawałki wraz z ogonkami. Odstawić. Średnią patelnię postawić na średnim ogniu, wlać olej, włożyć masło i rozgrzać. Wrzucić cebulę i dymkę, mieszać ok 2 minut, aż cebula zmięknie. Dodać liście boćwiny, tymianek, sól i pieprz. Wymieszać, dodać wodę. Przykryć. Dusić na średnim ogniu, aż łodyżki zmiękną, ok 8 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA