Burger z boczkiem i serem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Na burger:
500 g chudej mielonej wołowiny
70 g świeżej tartej bułki
1 drobno posiekana szalotka
2 łyżki kaparów, opłukanych i posiekanych
2 ciabatty lub bułki do burgerów
4 plastry wędzonego boczku
2 plastry cheddaru
1 pomidor pokrojony w plastry
2-3 listki sałaty
Na sos:
olej do smażenia
2 czerwone cebule, drobno posiekane
10 pomidorów, drobno posiekanych
150 g cukru demerara
150 ml czerwonego octu winnego
1 laska cynamonu
tabasco do smaku
Przygotowanie:
Burgery: w dużej misce połącz mielone mięso z tartą bułką, szalotką i kaparami. Obficie dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Uformuj kotleciki i na kilka godzin włóż do lodówki.
Sos pomidorowy: na patelni rozgrzej nieco oleju i smaż cebulę, aż zmięknie. Dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj. Dodaj cukier, ocet, cynamon i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 20 minut. Dopraw tabasco, solą, pieprzem i odstaw do ostudzenia.
Wlej nieco oleju na patelnię i rozgrzej do średniej temperatury. Smaż kotleciki 5-6 minut z każdej strony lub wedle gustu. W międzyczasie podgrzej bułki w piekarniku, a boczek usmaż na chrupko.
Połóż ser na kotlecikach i umieść pod opiekaczem, aż ser zacznie się topić.
Spodnią połowę bułki posmaruj sosem, połóż na niej plaster pomidora, następnie kotlecik, drugi plaster pomidora, sałatę i boczek. Przyszpil drewnianym patyczkiem do szaszłyków i podaj z sosem pomidorowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W