Bułeczki pszenne
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Wypieki Kudłaczy (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 g mocnej mąki pszennej plus trochę do posypania stolnicy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 30 g masła lub smalcu (tłuszcz wyjąć wcześniej z lodówki
- żeby był miękki)
- 75 ciepłego mleka
- 225 ml ciepłej wody
- olej do posmarowania blachy
- mączka ryżowa do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże, a następnie rozetrzeć z tłuszczem. Wlać mleko i wodę, wymieszać. Zagnieść, aby powstała kula ciasta. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, dłońmi oprószonymi mąką wyrabiać przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Jeśli będzie za gęste, można dodać trochę ciepłej wody. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką lub folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do półtorej. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i delikatnie zagnieść. Podzielić na osiem części, uformować bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej olejem blasze. Odstawić na kwadrans do powtórnego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułeczki posypać mączką ryżową i wstawić do piekarnika. Piec 8-10 minut. Podawać jeszcze ciepłe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W