Bułeczki czekoladowe Kathy

Bułeczki czekoladowe Kathy
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 70)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Włóż drożdże do miseczki i posyp je cukrem. Odstaw, aż drożdże staną się płynne.
2. Włóż ziarna i zboża do dwóch rożnych miseczek. Do każdej wlej 200 ml wody.
3. W dużym pojemniku wymieszaj mąki i zrób na środku dołek. Wsyp do niego sól, wlej mleko, resztę cieplej wody i drożdże. Zamknij pojemnik pokrywką i mocno nim potrząsaj. Ciasto połoz na blacie roboczym i ugniataj dłonią przez dobre 5 minut. Włóż masę z powrotem do pojemnika, zakryj go i zostaw na dwie godziny, aż ciasto urośnie. (w temperaturze pokojowej).
4. Podziel kulkę na 8 równych kulek, po czym wyciągnij każda z nich jak małe bagietki. Każdy kawałek pokrój na 7 części. Połam czekoladę na kwadraciki i włóż po jednym do każdego kawałka ciasta. Zakryj czekoladę ciastem i połóż na blasze z papierem do pieczenia. Kawałki ciasta układaj ciasno, jedno obok drugiego, w 7 rzędach pionowych i 8 poziomych. Zakryj ściereczką i odstaw na 90 minut.
5. Nagrzej piekarnik do 230 stopni, bez termoobiegu, ze wstawioną do środka miseczką z wodą. Piecz 37 minut. Podawać letnie.


Rada Julie:
Kathy nie ma gdzie kupować świeżych drożdży w Val Thorens, więc mrozi je, a potem rozmraża w miseczce z cukrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA