Bułeczki czekoladowe Kathy
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 70)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
600 gr mąki pszennej i żytniej, razem
- 200 gr mąki pszennej razowej
- 200 g mąki orkiszowej
- 300 gr mąki pszennej 550-tki
- kostka świeżych drożdży
- dwie łyżki cukru
- dwie garści zbóż różnych - płatki owsiane, sezam, siemię lniane
- dwie garści ziaren słonecznika
- 650 ml wody
- 300 ml mleka
- 30 gr drobnej soli
- 400 gr czekolady, 50%.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Włóż drożdże do miseczki i posyp je cukrem. Odstaw, aż drożdże staną się płynne.
2. Włóż ziarna i zboża do dwóch rożnych miseczek. Do każdej wlej 200 ml wody.
3. W dużym pojemniku wymieszaj mąki i zrób na środku dołek. Wsyp do niego sól, wlej mleko, resztę cieplej wody i drożdże. Zamknij pojemnik pokrywką i mocno nim potrząsaj. Ciasto połoz na blacie roboczym i ugniataj dłonią przez dobre 5 minut. Włóż masę z powrotem do pojemnika, zakryj go i zostaw na dwie godziny, aż ciasto urośnie. (w temperaturze pokojowej).
4. Podziel kulkę na 8 równych kulek, po czym wyciągnij każda z nich jak małe bagietki. Każdy kawałek pokrój na 7 części. Połam czekoladę na kwadraciki i włóż po jednym do każdego kawałka ciasta. Zakryj czekoladę ciastem i połóż na blasze z papierem do pieczenia. Kawałki ciasta układaj ciasno, jedno obok drugiego, w 7 rzędach pionowych i 8 poziomych. Zakryj ściereczką i odstaw na 90 minut.
5. Nagrzej piekarnik do 230 stopni, bez termoobiegu, ze wstawioną do środka miseczką z wodą. Piecz 37 minut. Podawać letnie.
Rada Julie:
Kathy nie ma gdzie kupować świeżych drożdży w Val Thorens, więc mrozi je, a potem rozmraża w miseczce z cukrem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź